تست سنجش ایمان
از دو طریق می توان درجه ایمان خود را تعیین نماییم:
1- محور قرار دادن ملاک هایی که برای ایمان در آیات و روایات بیان شده و بررسی میزان تطابق و هماهنگی اعمال و رفتار و اخلاق خود با آنها . مثلا در سوره انفال خداوند می فرماید:
انَّمَا الْمُۆْمِنُونَ الَّذِینَ إِذَا ذُکِرَ اللّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَإِذَا تُلِیَتْ عَلَیْهِمْ آیَاتُهُ زَادَتْهُمْ إِیمَانًا وَعَلَى رَبِّهِمْ یَتَوَکَّلُونَ (2) الَّذِینَ یُقِیمُونَ الصَّلاَةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ یُنفِقُونَ (3) أُوْلَـئِکَ هُمُ الْمُۆْمِنُونَ حَقًّا لَّهُمْ دَرَجَاتٌ عِندَ رَبِّهِمْ وَمَغْفِرَةٌ وَرِزْقٌ کَرِیمٌ (4)
2- مۆمنان تنها کسانى هستند که هر وقت نام خدا برده شود دلهایشان ترسان مىگردد، و هنگامى که آیات او بر آنها خوانده مىشود ایمانشان افزون مىگردد و تنها بر پروردگارشان توکل دارند.
3- آنها که نماز را بر پا مىدارند و از آنچه به آنها روزى دادهایم انفاق مىکنند.
4- (مۆمنان حقیقى) آنها هستند، براى آنان درجات (فوق العادهاى) نزد پروردگارشان است و براى آنها آمرزش و روزى بى نقص و عیب است.
به عبارتی حقیقت ایمان در افرادی متجلی است که خصوصیات مذکور در این آیات را داشته باشند و روشن است که هر چه لرزش دل در وقت شنیدن آیات الهی و توکل انسان بر خداوند و خضوع و خشوع و حضور قلب در وقت نماز و اخلاص در وقت انفاق بیشتر باشد ، درجه ایمانی بالاتر است .
و یا مثلا برخی اوصاف مومنان در سوره مبارکه مۆمنون چنین انعکاس یافته است :
قَدْ أَفْلَحَ الْمُۆْمِنُونَ (1) الَّذِینَ هُمْ فِی صَلَاتِهِمْ خَاشِعُونَ (2) وَالَّذِینَ هُمْ عَنِ اللَّغْوِ مُعْرِضُونَ (3) وَالَّذِینَ هُمْ لِلزَّکَاةِ فَاعِلُونَ (4)وَالَّذِینَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَافِظُونَ (5) إِلَّا عَلَى أَزْوَاجِهِمْ أوْ مَا مَلَکَتْ أَیْمَانُهُمْ فَإِنَّهُمْ غَیْرُ مَلُومِینَ (6) فَمَنِ ابْتَغَى وَرَاء ذَلِکَ فَأُوْلَئِکَ هُمُ الْعَادُونَ (7) وَالَّذِینَ هُمْ لِأَمَانَاتِهِمْ وَعَهْدِهِمْ رَاعُونَ (8) وَالَّذِینَ هُمْ عَلَى صَلَوَاتِهِمْ یُحَافِظُونَ (9)أُوْلَئِکَ هُمُ الْوَارِثُونَ (10) الَّذِینَ یَرِثُونَ الْفِرْدَوْسَ هُمْ فِیهَا خَالِدُونَ (11)
یکی از ویژگی های مهم مومن، امام شناسی، ولایت پذیری و ظلم ستیزی و اهتمام به امور مسلمین است. از مجموعه آیات و روایات استفاده می شود که مومن اهل اطاعت از رهبری دینی است و به عنوان یک انسان بیدار و آگاه اهل مبارزه و جهاد اکبر و اصغر با دشمنان فکری، اخلافی، فرهنگی و دشمنان خارجی در جنگ های نرم افزاری و سخت افزاری است و در این مسیر سختی های راه را به جان می خرد و تا مرحله شهادت پیش می رود
1- مۆمنان رستگار شدند.
2- آنها که در نمازشان خشوع دارند.
3- و آنها که از لغو و بیهودگى روی گردانند.
4- و آنها که زکات را انجام مىدهند.
5- و آنها که دامان خود را از آلودگى به بىعفتى حفظ مىکنند.
6- (تنها آمیزش جنسى) با همسران و کنیزانشان دارند که در بهرهگیرى از آنها ملامت نمىشوند.
7- و هر کس غیر این طریق را طلب کند تجاوزگر است.
8- و آنها که امانت ها و عهد خود را مراعات مىکنند.
9- و آنها که از نمازها مواظبت مىنمایند.
یکی از ویژگی های مهم مومن، امام شناسی، ولایت پذیری و ظلم ستیزی و اهتمام به امور مسلمین است. از مجموعه آیات و روایات استفاده می شود که مؤمن اهل اطاعت از رهبری دینی است و به عنوان یک انسان بیدار و آگاه ، اهل مبارزه و جهاد اکبر و اصغر با دشمنان فکری، اخلافی، فرهنگی و دشمنان خارجی در جنگ های نرم افزاری و سخت افزاری است و در این مسیر سختی های راه را به جان می خرد و تا مرحله شهادت پیش می رود.
حال هر چه پایبندی به این امور که نشانه ایمان و باور راستین و عمیق است بیشتر باشد ، درجه ایمان بالاتر است .
مقایسه اعتقادات و اعمال و اخلاق و برنامه زندگی خود با کسانی که در درجه عالی ایمان و اوج آن قرار دارند و معیار قرار دادن روش و منش و اخلاق آنها در سنجش میزان ایمان خود.
همان طوری که امیر مومنان (علیه السلام) در قیامت ترازوی حق و حقیقت است و اعمال و رفتار و اخلاق دیگران را با ایشان می سنجند، می توان در عالم دنیا نیز این سنجش را انجام داد و به این وسیله میزان و مقدار و رتبه ایمانی خود را تعیین کرد.
انسان بهترین قاضی در مورد خود و اعمال و رفتار خود است و اگر انصاف را رعایت کند و خود بینی را کنار بگذارد و منصفانه قضاوت کند با این مقایسه می تواند کم و کیف ایمان خود را برآورد کند.
منبع: سایت پرسمان
- ۹۳/۰۶/۱۲